Fejjel lefele fordított világ, különleges bútorok a Bonaldo értelmezésében

bonaldo-franciaagy-blanket

Használati tárgyak máshogy értelmezve

A 80 éves olasz bútorgyár, a Bonaldo, két új formatervezését szeretnénk  bemutatni, amelyek teljesen felforgatják a használati tárgyaink tipikus szerepét, azok újraértelmezésével, így egy “fejjel lefelé fordított világ” megteremtésével.

Mit jelent ez pontosan? Nos, az asztal alapja olyan dolgokból készült, amelyeket általában egy asztal tetején találunk meg, és az ágyon lévő takaró pedig hirtelen az ágy keretébe kerül.

bonaldo-franciaagy-blanket

bonaldo-franciaagy-blanket

Blanket (takaró) nevű ágy

A melegség, a puhaság és a védelem érzései azok, melyek az Alessandro Busana által Bonaldo számára tervezett t”akaróágyat “ihlették.

Egy hétköznapi ágy összetevőit megfordította a tervező, és a takarót átvitte a puszta tartozéktól az abszolút meghatározó, alap elemig. Mivel egy nagy, puha takaró adja az ágy alapját, és tartja így matracot, sőt, az ágy fejénél összetekerve még a fejtámlát is. Így ennél az ágynál a takarót nem magunkra húzzuk, hanem rajta fekszünk.

 

bonaldo-asztal-cop

bonaldo-asztal-cop

COP: A feje tetejére állított asztal

Másik “fejjel lefele fordított világot” pedig egy asztallal (Cop) teremtette meg a Bonaldo számára Roberto Paoli. Miközben a legtöbb étkező asztalt a felületén elhelyezett tárgyak díszítik, a Cop asztal esetében ezek a tárgyak az asztalunk alapját képezik. A stilizált palackok különböző méretekben és formákban készültek, amelyek vizuálisan dinamikus asztalt eredményeznek. Az alapot egy vagy több fémszínű festékkel festették, míg az asztallap különböző fafestékekkel, üveggel vagy kerámiával kapható.