Padlócserét tervez? Váltson fahatású burkolatra!

padlócsere, fahatású burkolat

Új padlót fontolgat, de nehézségekbe ütközött a fa és a kerámia közötti döntés meghozatalában?

A fapadló a lakástulajdonosok klasszikus választása, hiszen a természetes anyagok divatos és tartós megoldást kínálnak otthonodba. A laminált és a vinil mellett a fahatású padló is népszerű választás. A fahatású burkolat egyre népszerűbb manapság, mivel az emberek megjegyzik tartósságukat és kevés karbantartást igénylő megjelenésüket.

A fahatású burkolatok népszerűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt, és egyre több ember választja őket padlócsere esetén. Ennek több előnye is van:

  1. A fahatású burkolatok esztétikailag is nagyon mutatósak, és sokféle színben és mintázatban kaphatók, így könnyen illeszthetők a lakás bármely stílusához.

  2. Nagyon strapabíróak és tartósak, így hosszú távon is megéri őket választani.

  3. Könnyen tisztíthatók, így nem kell sok időt és energia befektetni a takarításukba.

  4. Környezetbarátok, mivel általában fából készülnek, amely természetes anyag.

  5. A fahatású burkolatok általában kényelmesebbek a járásra, mint a hideg, kemény csempék, így különösen ajánlottak olyan családok számára, akiknek van gyereke, vagy idősebb tagja.

  6. Végül, de nem utolsó sorban, a fahatású burkolatok általában költséghatékonyabbak, mint más típusú burkolatok, különösen, ha hosszú távon számolunk.

Mindezek miatt, ha Ön padlócsere előtt áll, érdemes megfontolni a fahatású burkolatokat is. Bár az áruk valamivel magasabb lehet, mint más típusú burkolatoké, hosszú távon megtérülnek a befektetett többletköltségek.

Nehéz döntés a padlóválasztás, ezért is állítottunk össze egy listát arról, hogy a fahatású burkolat milyen előnyökkel járhat.

Miért érdemes fahatású burkolatot választani?

A fa az egyik legszebb és legtermészetesebb anyag, amelyet otthonába vihet. A fahatású padlóburkolat hatalmas színválasztékban és sokféle változatban kapható. Otthona minden helyiségében élvezheti ennek a gyönyörű anyagnak a minőségét! Kopásálló, könnyen tisztítható, és azonnal átalakíthatja a helyiséget. 

A fahatású padlóburkolatok igazán esztétikusak, és sokféle színben és mintázatban kaphatók, így könnyen illeszthetők bármely lakás stílusához. Emellett nagyon strapabíróak és tartósak, így hosszú távon is megéri őket választani.

Könnyen tisztíthatók, így nem kell sok időt és energia befektetni a takarításukba. A fahatású padlóburkolatok általában kényelmesebbek a járásra, mint a hideg, kemény csempék, így különösen ajánlottak olyan családok számára, akiknek van gyereke, vagy idősebb tagja. Végül, de nem utolsó sorban, a fahatású padlóburkolatok általában költséghatékonyabbak, mint más típusú burkolatok, különösen, ha hosszú távon számolunk.

esztétikus, realisztikus fahatású padlóburkolat

Fahatású kőporcelán vs. fapadló

A fapadló természetesen lenyűgöző, és minden bizonnyal rabul ejti a sétányokat, de az emberek hajlamosak elnézni a hátrányaikat.

Drága: a fahatású csempékhez képest a fapadló lényegesen drágább lehet.

A fahatású csempével ugyanazt a tartósságot, minőséget és élettartamot érheti el, mint a fapadlóval, de jóval alacsonyabb áron.

Elszíneződik és a napsugárzás károkat okoz benne: a közvetlen napsugárzásnak kitett helyeken a parketta idővel hajlamos az elszíneződésre. Az ablakhoz közelebb eső falapok világosabb színűvé válhatnak, mint a szoba közepén lévők, vagy azokat, amelyeket bútor borít. Ez egyenetlen tónust hozhat létre az egész térben, és észrevehető különbséget eredményezhet.

Sérülésre érzékeny: a cipő alján lévő szemcsék és egyéb törmelékek könnyen karcolásokat okoznak a padlón. Még egy tárgy, például evőeszköz vagy a TV távirányítójának leejtése is horpadásokat okozhat.

Mi az a kőporcelán?

A kőporcelán egy olyan építőipari anyag, amelyet kövek, kődarabok (általában mészkő) és javarészt kristályosított ásványi vegyületek (pl. kvarc, feldspár) porából állítanak elő. Ezt a keveréket először porként öntik formákba, majd magas hőmérsékleten (többnyire 1200-1400 °C között) sütik ki, amely során a keverék megköt és kristályosodik. A kőporcelán előállítása nagyon energiaigényes folyamat, de az eredmény egy olyan anyag, amely nagyon kemény, ellenálló és strapabíró, ráadásul élethű másolata lehet a természetes kőanyagoknak.

A kőporcelán elsősorban padlóburkolatok, csempefelületek és mosdókagylók készítésére használják, de egyre gyakrabban találkozhatunk vele más építőipari célokra is, például kültéri padlóburkolatok, külső falburkolatok, vagy konyhabútorok anyagaként.

A kőporcelán előnyei közé tartozik a nagyon magas strapabírósága, a nagyon alacsony porózussága (ami azt jelenti, hogy nem szívja be a nedvességet), és a nagyon alacsony öntöttsége (ami azt jelenti, hogy nem deformálódik a magas hőmérséklet hatására). Emellett a kőporcelán gyakorlatilag állóképes az UV-sugárzás hatására, így kültéren is jól használható.

A fahatású kerámialap előnyei

Íme a fahatású burkolat használatának három legfontosabb előnye a fapadlóval, a vinil vagy akár a laminált padlóval szemben.

  1. Egyszerű a lerakása

Miután kiválasztotta szobája fapadlójának stílusát és színét, kíváncsian várja annak érkezését és beszerelését. Ez olyasvalami, amit érdemes gyorsan és természetesen magas színvonalon elkészíteni, a fahatású csempével pedig ezt megteheti.

Fapadló esetén gyakrabban kell eltávolítani a szegélylécet, amely az eltávolítási folyamat során megsérülhet. A padlót ezután meg kell mérni, vágni és beállítani, hogy megbizonyosodjon arról, hogy illeszkedik a helyiség méretéhez. Ez sok munkát igényel, ami időigényes, nem beszélve arról, hogy a legtöbb fapadlót 48 órával előtte hagyni kell, hogy megszokja a szoba hőmérsékletét.

A fahatású csempéknél viszont csak fugára és ragasztóra van szüksége. Nemcsak sokkal egyszerűbb a fektetésük, de könnyen vághatók is, hogy illeszkedjenek a szobába anélkül, hogy le kellene szerelni a szegélyléceket. Ha raktáron lévő és hazavihető csempét vásárolt, akár még aznap fel is szerelheti a csempét, hiszen nem kell megvárni, amíg akklimatizálódnak, mint a valódi parketta esetében.

A fahatású burkolatok lerakása is egyszerű.

  1. Minimális karbantartás

A fahatású gerslap gondozása egyszerű, mivel ritkán kell tisztítani, ellentétben a valódi fapadlóval, amely sokkal több figyelmet és karbantartást igényel. Csak egy egyszerű seprésre és porszívóra van szükség. Dönthet úgy is, hogy felmossa a padlót, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, ami szintén könnyen megtehető.

  1. Tartósság és élettartam

Minden fahatású csempénk kiváló minőségből készül, és nem károsodik olyan könnyen, mint a keményfa. Ez a rendkívül strapabíró anyag ugyanolyan szép, mint az igazi, de nem kell aggódnia az esetleges napsugárzástól, a nedvesség által okozott károktól, karcolásoktól vagy horpadásoktól.

Megfelelő karbantartás mellett ezek a csempék sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a fapadlóé. Bár csak kevés karbantartást igényelnek, azt javasoljuk, hogy minden hónapban tisztítsa meg őket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy csillogóan tiszták, és megakadályozzák, hogy a kiömlött anyagok megkeményedjenek a felületen.

Plusz egy érv:  Nagyon realisztikusak

Fahatású lapjaink rendkívül valósághűek. Még textúrát is kaptak, hogy valódi fa hatását keltsék. A fahatású kerámialap hátránya, hogy mezítláb hűvösebbek lehetnek, mivel nem szívják fel a hőt, mint a valódi fa, viszont ez könnyen megoldható padlófűtési rendszerekkel.

Miért érdemes fahatású burkolatot választani?

Jöjjön el bemutatótermünkbe, ahol a személyesen is megtekintheti fő gyártóink termékeit, mint:

https://desidea.hu/cikkcsoport/butorok-kiegeszitok/etkezobutorok/etkezoszekek/