Beltéri világítások – az optimális fényviszonyok megteremtése

ESPIRAL 692615G9 – MENNYEZETI LÁMPA

A beltéri világítás minősége, a minket érő fény hatással van a közérzetünkre, hiszen meg tudja változtatni az adott térben a látóhatárt, a helyiség atmoszféráját és mindennapi hangulatát. A jól megválasztott és megfelelően elhelyezett világítás segíthet megteremteni az egyedi légkört bármelyik szobában.

Például egy nappaliban általában lazítani szeretnénk, ezért itt érdemes olyan beltéri világítást választani, ami nem túl erős, és inkább meleg színű fényt bocsát ki. Míg ha otthon dolgozunk és a koncentráció és a hatékonyság a cél, akkor a világítás legyen inkább hideg színű és világosabb.

Beltéri világítások - az optimális fényviszonyok megteremtése

A beltéri világítás hatása nemcsak a fény színétől függ

A lámpák  fényeinek intenzitása legalább annyira fontos, ugyanis amikor a fényforrások túl erősek vagy túl gyengék, akkor a hangulatot is befolyásolhatják. A fények elhelyezését is érdemes megfontolni. Például, a rejtett fények a szemek elől elrejtve, diszkréten világítja meg a helyiséget.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a beltéri világítás módja is befolyásoló tényező. Ha egy helyiségben több kisebb, helyi, lokális világítótestet használunk, akkor az adott térben több különálló részre oszlik a fény, ami segíthet elérni a privát és meghitt közeget. Egy nagyobb, egységes világítást használatával ugyanannak a térnek egységesebb és nyitottabb hangulatot teremthetünk.

Mire figyeljünk a beltéri világítás megválasztásánál?

A természetes napfény tökéletes kiegészítői a minőségi lámpák, melyek kényelmesebbé teszi az életünket, kellemesebbé és biztonságosabbá teszi az otthonunkban és a munkahelyen töltött időt.

Számos tényezőt kell figyelembe vennünk amikor beltéri világítást vásárolunk, hogy a lehető legjobb minőséget találjuk meg.

  1. Az árnyékolás mérlegelése: befolyásolhatja, hogy mennyi természetes fény jut a helyiségbe, ezért ezt a világítás megtervezésénél figyelembe kell vennünk.
  2. Megfelelő fényforrás kiválasztása: a helyiség funkciójának kielégítően döntsünk egy lámpatípus és fényforrás mellett. Ha olvasáshoz van szükségünk rá, érdemes halogénlámpákat vagy LED-eket előnyben részesíteni, mivel ezek a fényforrások fokozott kontrasztot képesek biztosítani.
  3. A világítás erősségének szabályozása: a helyiség funkciójától függően változhat, így például munkavégzés közben erősebb fényviszonyokra van szükségünk, míg a hálószobában halványabb fény nyugalmat áraszt a pihenéshez.
  4. Az energiahatékonyság fontossága: Napjainkban rengeteg energiatakarékos fényforrás áll rendelkezésünkre, mindenképpen érdemes előnyben részesíteni ezeket a típusokat amikor új lámpákat vásárolunk. A LED-ek újabb előnyeit mutatják meg ebből  szempontból is, hiszen nagyon hatékonyak és hosszú élettartamúak.
  5. Az ideális elhelyezés: az egyik legfontosabb kiválasztási szempont a fény megfelelő iránya és a lámpatest megfelelő távolsága a megfelelő világítás biztosításához. Íróasztali lámpát az író kézzel ellentétes oldalon előnyös elhelyezni, mert így elkerülhető, hogy árnyék vetődjön az olvasott felületre.
  6. Ízléshez hangolt világítás: Végezetül, de nem utolsó sorban, fontos az egyéniségnek és a lakás stílusához illeszkedő darabok választása.

A legpraktikusabb világítóeszköz

Ha olyan helyiségben szeretnénk megvilágítást biztosítani, ahol nem áll rendelkezésre épített világítás, akkor egy állólámpa beszerzése kitűnő választás. Lehetővé teszi, hogy a helyiséget bármikor megvilágítsuk, ezáltal akkor is használhatjuk, ha csak néhány percre lépünk be a szobába. Általában magasabbak, így a fényforrások távolabb kerülnek a földtől, eredményeképpen a helyiség többi része is jobban megvilágítható. Stílusos díszítőelemként is funkcionálhat, valamint hozzájárulhat a helyiség hangulatának kialakításához.

Állólámpa - A legpraktikusabb világítóeszköz

Az áthelyezhető világítás

Mivel egy asztali lámpa szinte bárhová elmozdítható – ahol éppen szükségünk van rá -, ezáltal a fény elosztását is szabályozni tudjuk vele. A kisebb méretének köszönhetően tárolása sem okoz problémát, a padlón sem igényelnek általában helyet, így a közlekedést sem akadályozzák. Általában energiatakarékosabbak, mint a többi lámpatípus, fényforrása pedig a helyiség középpontjában van, így kevésbé veszít a fényerőből is.

Ebben az esetben is érdemes egy formatervezett, különleges darabot választani a Desidea kínálatából.

Miért? mert munka közben elég sok időt töltünk mellette, és egyáltalán nem mindegy, milyen munkakörnyezetben dolgozunk. Ez hosszútávon hatással lehet akár a munkateljesítményünkre, munkakedvünkre is. Szóval, kell egy kis luxus a hétköznapokban is!

Asztali lámpa - Az áthelyezhető világítás

A funkcionalitás mestere

Függesztett lámpa segítségével hatékonyan világítható meg egy adott tér. Olyan egyedi és különleges dizájnelem, amely segítségével gyönyörűen ki lehet emelni a lakás bármely pontját. Javarészt állítható darabok vannak kínálatban, pillanatok alatt lehet szabályozni vele a megvilágítás erősségét és irányát. Pofonegyszerűen tisztítható, így nem kell aggódni a por és a szennyeződés miatt.

A függesztett lámpák energiatakarékos működése, a kristály lámpák csillogása vagy a fémből készült lámpák (mint például, amit éppen a képen láthat) igazán elegáns megoldásokat hozhat otthonába.

Könnyen teremthet természetes hangulatot ezekkel a különleges, extra lámpákkal. Érdemes ezeket is, mint minden termékünket, először megtekinteni személyesen is budapesti bemutatótermünkben.

Persze, ezeket a gyönyörű lámpákat nem mindig nézegetjük, hanem csak egyszerűen használjuk, de megjelenésükkel hozzájárulnak a ház egyedi belső kialakításához.

Gyönyörű, design függesztett lámpa - A funkcionalitás mestere

Mennyezeti lámpa – magasabb fényerő

Mivel a mennyezeti lámpa egy teljes szoba központi fényforrásként funkcionál, általában magasabb fényerőt biztosít, mint más fényforrások. Egyenletesen világítja meg a teret, így nem lesznek olyan sötét zugok, melyek megnehezítik az olvasást vagy a munkát.

Elegáns és modern megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, sokféle formában és stílusban elérhetők, így hamar megtaláljuk a szívünkhöz legközelebb állót. Rendkívül egyszerűen telepíthetők, ezért nem feltétlenül szükséges szakembert fogadnunk a fényforrás felszereléséhez.

Mennyezeti lámpa - magasabb fényerő

Oldalfali lámpa – a falra szerelhető fény

Az oldalfali lámpa egy olyan lámpatípus, amely a falra szerelve oldalt ad fényt a helyiségben. Gyakran használják a fényforrás elrejtésére, illetve abban az esetben is, ha a földön álló lámpák fénye nem elégséges. Legtöbb esetben alacsonyabbak és kisebbek, mint mennyezeti társai, könnyen beilleszthetők a falba, valamint a fal mellé is helyezhetők. Különböző stílusban és anyagban kaphatók, így könnyen megtalálható az adott helyiségnek megfelelő opció.

Oldalfali lámpa - a falra szerelhető fény

Süllyesztett lámpa – a láthatatlan fényforrás

A süllyesztett lámpa előnye, hogy a fényének forrása általában rejtett, így nem zavarja a látványt. Kifejezetten jól mutatnak a modern, minimalista stílusú belső terekben is. Nagyon hatékonyak az energiafelhasználás tekintetében, mivel a már javarészt LED fényforrások a falba vagy a mennyezetbe vannak integrálva. Ráadásul könnyen karbantarthatók és ott is elférnek, ahol a hagyományos lámpatesteknek már nincs hely.

Az optimális fényviszonyok megteremtése már csak pár kattintásra van.

Reméljük, hogy javaslataink segítettek a legjobb döntést hozni a beltéri világítás kiválasztásánál. Ha további kérdései lennének, keressen fel minket bátran!